הבניין המשולב והתפתחות התעשיה / אדר' דנה ליר אלעני
.
ליר אדריכלים הינו משרד ותיק, וביקנעם זכינו להקים את המפעל הראשון, מפעל כתר פלסטיק.
אז מר סימון אלפסי, ראש העיר האגדי של העיר, רק התחיל את הקדנציה הארוכה שלו שתרשם בהיסטוריה כסיפור הצלחה ישראלי. מאז, בנינו בניינים רבים באיזור התעשיה המצליח של יקנעם.
בעבר, יקנעם היתה עיירת פיתוח עם שאיפות גדולות. כיום, יקנעם היא "עמק הסיליקון של הצפון" (ציטוט של עופר פטסברג). בעוד אנו בונים את רוב בנייני התעשיה והמשרדים באיזור, שמנו לב לשינויים מרחיקי לכת שעוברים הבניינים, שהגיבו לשינוי המטאורי של יקנעם על מפת התעשיה הישראלית.
לפי דרישות היזמים, כל בניין שבנינו היה דומה אך שונה במהותו מהבניין הקודם, ואנו תפקידינו היה להתמיע את דרישות היזמים והתעשיינים בבניינים החדשים. היום, אנו יכולים לומר שבידינו הגרסא המתקדמת ביותר של בניין המיועד לתעשיה.
לגרסא מתקדמת זו אנו קוראים "בניינים משולבים". בניינים אלו נותנים לנו גמישות בשימושים יכולים לעשות בבניין, ניצול מירבי של עתודות הקרקע, ושימוש במתווה עתידי מתוך מטרה להשתנות ולהתייעל.
המבנים שלנו מכילים את כל סוגי התעשיות- מתעשיה מסורתית, מעורבת מסורתית, מעורבת עילית ועילית, ומכילים שילוב של מחשבה יזמית ורווח. כל אדם שיש ברשותו מפעל, או מתכוון לבנות מפעל, כדאי לו לחשוב על בניית מבנה משולב שיתאים לצרכיו בצורה מיטבית.
יש שוני גדול בין צרכי העשיות לסוגיהן: רמת ההשכלה של האנשים במפעל, מורכבות העבודה, נושאי איכות הסביבה, גודל המכונות, שיטת העבודה וכן הלאה, אך למעשה יש גם דומות מאוד גבוהות ביניהן, והן עומדות סקאלה, כשהבדל הינה חומרת הפיתוח והפיתוח. ( השנתון הסטסטיסטי).
הצפיפות של ישראל הולכת ועולה, וכן יוקר הקרקע. גם באיזורים פריפריאלים הקרקע הופכת ליקרה, ולא משתלם יותר לבנות בניינים חד קומתיים עם קונסטרוקציה קלה שיכילו רק מפעל. כך בניינים באיזורי תעשיה יכולים להשביח את הקרקע ולבנות גם מפעלים בני יותר מקומה אחת וגם לכלול אופציה של התפתחות עתידית ולערב גם בשימושים אחרים.
מפעלים שהם מפעלים של תעשייה מסורתית מתחילים לעבור שינוי. תחום תעשיות ההיי טק הוא תחום חזק מאוד בישראל, ולאט לאט מתחיל להכנס לארץ תחום שלם של ייצור מתקדם, כלומר, חדשנות טכנולוגית תעשייתית בעולמות הייצור, חלק מההכנה למהפכה התעשייתית הרביעית. טכנולוגיות של ייצור מתקדם כוללות חיזוי התנהגויות עתידיות במפעל, חיבור מכונות למפעל הדיגיטלי, דיגיטציה של מוצרים, ייצור אב טיפוס וירטואלי, אינטליגנציה מלאכותית ורובוטים, שילוב של מו"פ אקסטנסיביות ייצור וכן הלאה.
יש צורך בבניינים חדשים שישקפו את ההתפתחות הטכנולוגית והיזמית שיש בישראל, ומשרדינו מתמחה בבניינים כאלה.