אדריכלית דנה ליר אלעני
מה ההבדל בין העולם הוירטואלי לעולם האמיתי? ברגע שענדת את מסכת ה VR שלך הגבולות מצטמצמים. וברגע שענקיות טכנולוגיה נכנסות לתחום, ויוצרות מכשירים שיקלו עלינו יותר ויותר לבקר שם, עולם הבנייה והנדל"ן יכול להשתנות. יקח זמן, אבל קריאת כיוון טכנולוגית לעולם הנדל"ן אף פעם לא מיותר לעשות.
מהו המטאברס?
בעברית: עולם על, הוא הלחם של המילים "מטא" ו"יוניברס", המשמש בדרך כלל לתיאור הרעיון של "השלב הבא" באבולוציה של רשת האינטרנט, שתהיה מורכבת ממרחבים וירטואליים משותפים ותלת-ממדיים שיהיו מקושרים ומרכיבים יקום וירטואלי כוללני, שיכלול בפועל את רשת האינטרנט כולה (כולל "האינטרנט של הדברים") וכל קשת המציאות הרבודה.
כמה משתמשים כבר היום במטאברס?
כמות המשתתפים במטאברס כיום היא 400 מיליון, שמתוכם, כמות המשתתפים הגדולה ביותר הם ילדים, שמשחקים במטאברס.
מה עושים במטאברס?
באופן כללי מה שמאפיין את כל הפלטפורמות הן יצירת "חיים מקבילים"- שבהן אתה יוצר דמות שמייצגת אותך, בונה לך בית וירטואלי, קונה בגדים וירטואלים, עושה ספורט וירטואלי ומכיר אנשים מכל העולם (יותר לכיוון ילדים מכל העולם) שעשו ייצוגים משלהם לחיים מקבילים. אתה יכול ללכת איתם למסיבות, לשחק משחקים, להקים עסקים וכן הלאה.
המטאברס הגדול ביותר הוא משחק- ROBOLOX, אחריו MINECRAFT, אחריו FORTNITE. קרוב לוודאי שהקוראים מכירים את המשחק מהילדים שלהם.
בנוסף, בחלק מהמטאברסים יש אפשרות לבנות משחקים למשתמשים אחרים.
מטאברס ל"מבוגרים"
במטאברס כמו SANDBOX יש פלטפורמה שלמה של ייצור ועיצוב של אלמנטים של משחקים, כמו דמויות תלת מימדיות וסביבות, בהם מעצבים יוצרים ביחד ומוכרים אחד לשני את האלמנטים.
במטאברס BLOKTOPIA לומדים, קונים ועושים עסקאות בקריפטו ו NFT.
במטאברס של META פלטפורמות חברתיות כמו FACEBOOK מקוות ליצור חברות וקשרים ושיתופי פעולה בינלאומיים ועבודה מרחוק.
במטאברס של NVIDIA OMNIVERSE חברה שלקחה את העולמות האדריכלות, המדיה, עיצוב המוצר, הדמייה מדעית, רכבים אוטונומיים, ורובוטיקה, שעובדים בתוכנות שונות תחת גרסאת BETA פורמטים רבים, כמו פוטושופ, רוויט, unreal engine ומאפשרות עבודה משותפת ומקבילה עם חברות מחו"ל.
כיצד אני נכנס למטאברס
כיום הכי קל ואפשרי להכנס למטאברס מהמחשב, ללא שום ציוד. החוויה דומה למשחק מחשב, והיא קצת פחות מרשימה מאשר החוויה התלת המימדית אמיתית שמספק הציוד.
הציוד של המטאברס הוא בעיקר ציוד של מציאות מדומה. אפשר להוסיף שכרגע חוויה של מציאות מדומה לא מתאימה לכל אחד, כי היא דורשת שימוש בציוד כבד ויקר, שבשימוש ממושך יכול ליצור מעין מחלת ים.
בעתיד, יהיה ניתן להתחבר למטאברס גם עם מציאות רבודה. מציאות רבודה ניתן להסביר בצורה הפשוטה ביותר כי אנו משתמשים בה כל יום- הפילטרים שילדים משתמשים בטלפון כדי להוסיף לתמונה של עצמם אוזניי ארנב, ואלמנטים גרפיים שונים. כמו שאפשר להוסיף אוזניים, אפשר להוסיף למשקפיים שדרכם אנו רואים את העולם הוראות נהיגה, אפשרויות קנייה, סימונים, או ממש להוסיף מקומות שלא קיימים על המציאות, תוך כדי שיטוט במציאות.
כיצד קונים נדל"ן במטאברס?
לקנות נדל"ן במטברס זה פשוט לקנות חלקת קרקע בפלטפורמה ספציפית שהיא המטאברס שאתה רוצה להשקיע בו. כלומר, אתה קונה חלק ממשחק המחשב. אבל, אל נא נשכח, אתה נמצא במציאות החדשה שמספק לנו האינטרנט- יש המון מחשבים שמתקשרים אחד עם השני, ומעבירים ביניהם מטבע שהם סיכמו ביניהם שעובד, והם מחליפים ביניהם סחורות אלקטרוניות וירטואליות. כלומר זה לא רק משחק מחשב, זה גם חלק מכלכלה, שלא נתונה למרות של מדינה ספציפית.
כדי להבין מהו נדל"ן וירטואלי יש להבין את המערכת הבילאומית והמבוזרת של האינטרנט.
- הכסף הוירטואלי- הקריפטו, כסף שאפשר להעביר לכל משתמש במהירות ובזול.
- הביזור של האינטרנט- הבלוקצ'יין- כל פעילות עסקית מאובטחת באינטרנט בין צדדים שונים ללא צורך בישות ניהול מרכזית. את הגורם המנהל מחליפים "בלוקים" משורשרים של מידע הנוצרים באמצעות שיתוף מבוסס רשת תקשורת מסוג עמית לעמית.
- NFT- Non-Fungible Token, זו יצירה דיגיטלית כלשהי, שיש עליה חותמת של הבעלים כמקורית- נכס מקורי. החותמת היא החותמת של הבלוקצ'יין, ואפשר לסחור בה.
ולהלן דוגמא שאני מאמינה שתפשט המושגים המסובכים:
אני נמצאת במטאברס- כלומר מחוברת עם משקפי מציאות מדומה לדמות שלי ויושבת בבית הוירטואלי שלי ויוצאת משם לטייל ברחוב וירטואלי ופתאום רואה בחנות שמלה וירטואלית שאני רוצה לקנות- השמלה היא ציור דיגיטלי שמישהו יצר- NFT. אני רוצה לקנות אותה, ממשתמש שנמצא בצד השני של העולם, שמשתמש בכסף אחר שצריך להמיר אותו בשערים מסובכים, או, שאני יכולה להשתמש בקריפטו, שזה כסף בינלאומי בלי עמלה תוך 10 דקות. כל זה מתאפשר לי בזכות הבלוקצ'יין, הבנק של האינטרנט, שהוא פשוט חיבור של משתמשים.
צ'או מסין מכר לי נכס דיגיטלי (שמלה) וקניתי ממנו אותה במיידי כשהשתמשתי בקריפטו, כסף דיגיטלי שלא עבר ב"מציאות", ולכן לא היה צריך לתרגם אותו לשום מערכת אחרת.
באותה צורה, כך נקנה נדל"ן דיגיטלי. נבחר פלטפורמה- למשל, נבחר ב DECENTRLAND , תוך שאנו מאמינים שזה המטאברס שרוב האנשים ישתמשו בו, וקונים איזור לפי הקוארדינטות של הפלטפורמה. נוכל להסתובב על המפה, לבדוק את המחירים של החלקות. לדוגמא, כרגע החלקה הכי זולה בפלטפורמה הספציפית הזו היא 15,000 דולר.
מה עושים עם חלקת נדל"ן וירטואלית?
הרעיון הוא לקנות אדמה ליד איזורים שיש בהם הרבה תנועה, וקרובים לחלקות של אנשים אחרים. אפשר למכור את החלקה, ואפשר להחזיק את החלקה בתקווה שערכה יעלה. מה שקובע את ערך האדמה זה מיקומה, גדלה, וההצלחה והפופולאריות של המשחק. אפשר גם ליצור חלל, או בניין מעניין בפלטפורמה ואז להשכיר אותו לאנשים אחרים וכך להרוויח כסף- לרוב משתמשים ירצו להשכיר את החלל שלך כדי לערוך כנסים ולעשות אירועים דיגיטליים.
מה מטרת הבנייה על חלקת נדל"ן וירטואלית
מי שיבנה מקום וירטואלי על פיסת נדל"ן וירטואלית יכול ליצור חוויות וחללים, וכמו שאנחנו מכירים אותם בעולם האמתי. ובעולם האמתי, מדובר בבניינים. אלו יכולים להיות בניינים חסרי גבולות, חסרי כוחות משיכה, או מקומות שמדמים מציאות בצורה מלאה ומתעתעת. מכיוון שבמטאברס נשתמש במסכות וחיישנים שמדמים את המציאות בצורה מוחצת, אין גבולות לאפשרויות ולחוויות שנוכל לחוות בבניינים האלה. לאדריכלית כמוני, זה נשמע גדול מהחיים.
כשאנו מדברים במונחים של מציאות רבודה, נוכל להסתובב במטאברס וגם במציאות במקביל. נענוד משקפיים מיוחדות, וחיישנים מיוחדים, ונוכל לראות חלק מהמטברס, תוך כדי שיטוט במציאות. המטאברס יתחבר עם אלמנטים שקיימים במציאות, וחווית המציאות שלנו תשתנה ותתפתח. נוכל להשתמש בחיישנים של המטאברס כדי להתחבר למציאות האמיתית, לפתוח דלתות מרחוק וכן הלאה.
איך המטאברס ישפיע על המציאות
יש לי רק השערה- ברומן "קץ הילדות" של ארתור סי קלארק אחד הגיבורים מגיע לעולם החייזרי של "השליטים". הוא מגלה מהר מאוד לאכזבתו הרבה שעיצוב הסביבה בעולם זה פשוט, מינימליסטי ופונקציונאלי. אחרי שהות של זמן מה שם, הוא מגלה שהוא פשוט לא רואה מה שהשליטים רואים, שדרך עיניהם יש פלאות רבות שהוא, עם עיניו הפשוטות, לא מסוגל לראות. כמו כן כשהשליטים עוברים, הדלתות נפתחות, המסועים זזים והמדרגות עולות, וכשהוא מנסה לעבור דרך הדלתות הן לא נפתחות. זו, יכול להיות תהיה התחושה של מי שישכון בעולם העתידי במידה והמטאוורס יתפוס. למי שלא יהיו המשקפיים, תהיה אכזבה מרה.
לסיכום
המטאברס הוא ממש בחיתוליו. חצי מהטכנולוגיה שתאפשר שימוש יום יומי במציאות המקבילה והמרתקת הזו בכלל לא קיימת. אני באופן אישי מכירה את המטאברס של SECOND LIFE כבר חמש עשרה שנים ושום דבר רציני לא התקדם מאז. לעומת זאת, חברות הענק כבר נכנסו לשם, ואני אצפה בדריכות בהתפתחות, ואעשה כל מה שאפשר כדי לעמוד בקצב ובכיוון הרוחות.
כבר היום המשרד שלנו בונה בטכנולוגיה של המטאברס, והשלב הבא של כניסה לאחד המטאברסים קרובה מאוד.